a

Krantenartikel G.V. Fysion bestaat 10 jaar

<p>De jonge dames van de ritmische gym afdeling laten zien wat ze allemaal geleerd hebben. Met veel plezier brengen ze de figuren mét hun materialen op muziek tot leven.</p>

De jonge dames van de ritmische gym afdeling laten zien wat ze allemaal geleerd hebben. Met veel plezier brengen ze de figuren mét hun materialen op muziek tot leven.

 (Foto: Fysion)

‘Het ontwikkelde zich vrij natuurlijk’

   

Tien jaar geleden sloegen twee gerenommeerde gymverenigingen de handen ineen. Het bijna 90-jarige OKK en 80-jarige GVN deden al vrij veel samen en met een afnemend ledenaantal en de moeite genoeg vrijwilligers voor bijvoorbeeld bestuursfuncties te vinden leek een fusie de juiste stap. Nu, tien jaar later, blijkt het nog steeds een goede keuze.

NIJVERDAL - “We zijn er echt beter van geworden”, vindt voorzitter Edwin Hartgers. Koert van den Berg en Gerben Grootenhuis knikken instemmend. Zij zijn respectievelijk de eerste en tweede voorzitter van gymsportvereniging Fysion. In haar relatief jonge bestaan heeft de club naar verhouding al veel voorzitters gehad. “Dat was eigenlijk steeds een samenloop van omstandigheden”, vertelt Koert. “Ik moest zelf om gezondheidsredenen de voorzittershamer afgeven. Daardoor kwam Gerben min of meer noodgedwongen op de voorzittersstoel terecht.” “Terwijl ik voorzitter was, kreeg ik een carrièrekans die ik niet kon laten lopen en daar hoorde een hbo-opleiding bij”, vertelt Gerben. “Optimistisch als ik ben, dacht ik alles te kunnen combineren, maar dat lukte dus niet. Ik heb bijna twee termijnen volgemaakt, maar moest toch voortijdig het stokje overgeven aan Edwin.”


Samenwerken

“Van samenwerking was in eerste instantie geen sprake. De verschillende signaturen (christelijk/neutraal) van de verenigingen lieten dat niet echt toe, gevoed door de jarenlange historie van beide verenigingen. Toen de verenigingen in de jaren ‘90 kleiner werden, zijn de besturen met elkaar in gesprek gegaan om te kijken of er toch samen wat mogelijk was. Dat resulteerde in de gezamenlijke aankoop van een toestel. In 1999 gingen de gymbonden samen tot KNGU en kreeg de samenwerking geleidelijk meer vorm. We huurden bijvoorbeeld allebei de sporthal van de gemeente en hadden in de bergruimte onze eigen toestellen staan. Let wel, dezelfde toestellen, met onze eigen slotjes erop. Later volgde een samenwerking tijdens de onderlinge wedstrijden. OKK had bijvoorbeeld ‘s morgens wedstrijden en GVN ‘s middags. OKK zorgde dan dat alle toestellen in de betreffende sporthal kwamen en GVN ruimde na afloop alles weer op. Toen het steeds lastiger werd voldoende vrijwilligers te vinden, met name voor bestuursfuncties, zijn we weer om tafel gegaan.”

AfbeeldingNaast het turnen heeft Fysion diverse andere afdelingen, bijvoorbeeld voor senioren of volleybal. Kijk op hun site voor het complete aanbod. - Foto: Fysion

“In het hele fusietraject hebben we alle leden steeds uitgebreid op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen”, voegt Koert toe. “Natuurlijk is er wel wat wrijving geweest, maar door de open communicatie en het betrekken van de leden bij het hele traject ging het toch vrij soepel. De meeste leden zijn lid gebleven en iedereen is heel betrokken bij Fysion. We zijn als een familie en dat dragen we ook uit, met bijvoorbeeld een familielijst, in plaats van de gangbare ledenlijst. Samenwerken is echt onze kracht en dat laten we op alle mogelijke vlakken zien.”


Jubilieum

Ze wilden het jubileumjaar inluiden met een Fysiondag, maar moesten hun plannen bijstellen. “Zo’n Fysiondag is geweldig”, zegt Edwin. “Zo zijn we tien jaar geleden begonnen. Iedereen kon een dag lang kennismaken met alle facetten van onze vereniging. Omdat de coronamaatregelen dat tijdens de voorbereidingen nog niet toelieten, hebben we besloten tien maanden lang feest te vieren. Elke maand een andere actie, voor een specifieke groep of de hele vereniging. Maar van peuter tot rollator, iedereen komt aan bod. We starten morgen (zaterdag) met online bingo voor onze leden en zijn nog aan het brainstormen over een recordpoging...”